KÖTÖTT RÉTI TALAJOK FIZIKAI TULAJDONSÁGAINAK ÉS VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JAVÍTÁSA VÍZRENDEZÉSSEL ÉS TALAJJAVÍTÓ ANYAGOK HASZNÁLATÁVAL

Összefoglalás

Napjainkban Magyarországon a szántóföldi növénytermesztésben jelentős problémát okoz a szinte egy időben megjelenő káros víztöbblet és vízhiány. Hazánkban a termést leginkább az limitálja, hogy a kritikus fenofázisokban rendelkezésre áll-e a megfelelő mennyiségű víz. A víztöbblet és a vízhiány a teljes termesztéstechnológia eredményességét befolyásolja, különösen a talajművelés kivitelezésére, a kijuttatott tápanyagok felvehetőségére és a betakarítás optimális kivitelezhetőségére. Az adott évi csapadék mennyiségét nem tudjuk befolyásolni, azonban a tábla nedvességforgalmára van ráhatásunk.

A talajkímélő termesztéstechnológiai rendszerek alkalmazása napjainkban nehezen képzelhető el a precíziós gazdálkodás alkalmazása nélkül. A nagyszámú alapadat lehetőséget biztosít a nagy pontosságú domborzati
modellek elkészítésére, másfelől agronómiai és műszaki adatok gyűjtésén keresztül lehetőségünk nyílik az objektív döntéstámogatás kialakítására. A réti- és öntéstalajok esetében elsősorban a talajművelés végrehajtása során fordulnak elő kapacitáshiányok, így sérül az optimális időben (nedvességtartalom mellett) történő munkavégzés. Ősszel, illetve a tavaszi időszakban többlet menetekre van szükség a megfelelő magágy kialakítására. Ezek a többlet beavatkozások újabb taposási károkat okoznak. Az új technológia bevezetését megelőzően szükséges azonban a területről a káros víztöbblet levezetése.

A kísérleti helyszíneken az ökológiai paraméterek mérése mellett növényi kultúrában (kukorica,napraf.,búza) további mérések is készülnek. A talajkímélés mértékét a kultúrnövény hozamán keresztül tudjuk lemérni, ehhez szükség van a kísérleti beállítások hozammérős kombájnnal történő betakarítására. A vizsgálatok során talajtérképezési munkálatok kerülnek lefolytatásra, emellett a vegetációs időszakban több alkalommal talajellenállás és nedvességtartalom mérés történik. A meglévő precíziós gazdálkodásra alkalmas gépek a tevékenység során beszerzésre kerülőkkel kiegészítve lehetőséget biztosítanak a széleskörű információszerzésre mind az agronómiai, mind a műszaki területen, a helyes gazdaságossági döntések meghozatalára is.

Adatok

RÉGIÓ

Magyarország, Hajdú-Bihar megye

KONZORCIUM

Discovery Center nKft | Gödöllő

FINANSZÍROZÁS

Vidékfejlesztési Program
Saját forrás

OPERATÍV TAGOK
Kulcsár Bertalan | Mezőgazdasági termelő
Könnyű Ildikó Alexandra | Mezőgazdasági termelő
Nagy Zoltán | Mezőgazdasági termelő
Rebenku Tibor | Mezőgazdasági termelő
Galambos Róbert e.v. | Mezőgazdasági termelő
Dr. Rátonyi Tamás | Tanácsadó
TELJES KÖLTSÉGVETÉS
638 900 eFt

Mérföldkövek

2021

Pályázat Benyújtása

Pályázati dokumentumok benyújtása a hatóságok felé.
2018

Eszközbeszerzés

A fejlesztéshez szükséges gépek és eszközök beszerzése, melyek nagy mennyiségű adatgyűjtésre alkalmasak.
2018

Kezdeti Vizsgálatok

Kijelölésre kerülnek a kísérleti táblarészek, ahol először a felszín káros víztöbbletének elvezetése történik, ezt követi a kezdeti állapot talajtérképezése. A talaj szerves anyag, kémhatás, tömörödöttség és elektromos vezetőképesség kezdeti állapotának felmérése és az agroökológiai paraméterek (pl. talajnedvesség) mérése precíziós gazdálkodásra alkalmas géprendszer használatával. A rendelkezésre álló agroökológiai, agronómiai és telemetriai adatok felhasználásával modellalkotási folyamatot kezdtünk. Befejeződik a talajmintázás, konkrét eredmények és tápanyag gazdálkodási és vetési javaslatok születnek, amely alapján megkezdödnek a szántóföldi kísérletek az összes mezőgazdasági termelőnél.
2020

Statisztikai Elemzés

A második termelési év zárásával elkezdődött a betakarítás, mely lehetöséget nyújt az adatok statisztikai elemzésére is. Az elemzések alapján megkezdődik a harmadik évre való felkészülés és a kísérleti parcellák előkészítése a termelési évre. Az eddigi adatok figyelembe vételével pontosítjuk a kísérletet és a modelleket.
2020

I. Elszámolás Benyújtása

Az első kifizetési kérelem benyújtása.
2021

II. Elszámolás Benyújtása

A másodikkifizetési kérelem benyújtása.

Galéria

Hazai bemutató nap

Nemzetközi bemutató nap