KÖLTSÉGOPTIMALIZÁLT TERMŐHELYSPECIFIKUS TALAJMINTÁZÁSI PROTOKOLL FEJLESZTÉSE

Levél írása
français
english
Deutsche

Összefoglalás

A projekt célja egy geostatisztikai módszerekkel alátámasztott talajmintavételezési eljárás kidolgozása, mely a precíziós erőgépekben és kombájnokban gyűjtött adatok mellett távérzékelési adatokat használ fel a mintavételezés optimalizált tervezéséhez szem előtt tartva a helyspecifikus gazdálkodáshoz szükséges pontosságot, és költséghatékonyságot. A projekt során egy összetett statisztikai módszereken alapuló, hatékony mezőgazdasági gyakorlatot támogató módszertan jön létre, ami felhasználja a termelőknél keletkező adatokat.

A megvalósítással egy a hatékony mezőgazdasági gyakorlatot támogató módszertan jön létre, mely az előbbikben leírt megoldással képessé válik a termelés optimalizálására. A precíziós gazdálkodásban megfelelő gyakorisággal, nagy mennyiségben gyűjtött térbeli adatok feldolgozásának módszertana még gyerekcipőben jár, így a kialakított megoldás nem csupán jelentős nemzetközi innovációs tartalommal bír, de komoly gazdasági előnnyel is járhat a technológiát alkalmazó termelők számára.

A projekt eredménye egy gazdaságossági számításokkal alátámasztott, önálló szolgáltatásba illeszthető mintavételi protokoll a precíziós gazdálkodás támogatásához. A létrejövő módszertan célja, hogy a helyspecifikus tápanyag-kijuttatásra alkalmas technológiával rendelkező termelők jó minőségben és piacképes szolgáltatási áron jussanak hozzá olyan adatokhoz, melyek segítségével optimalizálni tudják hatékonyságukat. A megfelelő szolgáltatási színvonal mellett várhatóan egyre több termelő dönt a helyspecifikus gazdálkodás mellett, mely hosszútávon hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz, talajaink állapotának megőrzéséhez.

Adatok

RÉGIÓ

Észak-Alföldi régió, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Dél-Dunántúl régió

KONZORCIUM

Discovery Center nKft | Gödöllő

FINANSZÍROZÁS

Vidékfejlesztési Program
Saját forrás

OPERATÍV TAGOK
Magyar Tenger Mg. Kft. | Mezőgazdasági termelő
Bonusz Agro Nonprofit Kft. | Mezőgazdasági termelőI csoport
Tolnanémedi Agrár Kft. | Mezőgazdasági termelő
Tálas Sándor | Mezőgazdasági termelő
AgroTár Kft. | Mezőgazdasági termelő
Szabó Gyula | Mezőgazdasági termelő
Kincses Sándorné | Kutató

 

TELJES KÖLTSÉGVETÉS
623.858 eFt

Mérföldkövek

2017

Pályázat benyújtása

A pályázati anyagok benyújtása a hivatalhoz.
2017

Eszközbeszerzés

Precíziós eszközök beszerzése a termelőknél, melyek lehetőséget nyújtanak az adatgyűjtéshez és projekt során tesztelt adatelemzési módszertan a megvalósításához illetve az eredmények méréséhez, ellenőrzéséhez és értékeléséhez.
2019

Támogatói okirat

A pályázati anyagok pozitív elbírálása.
2021

Adatgyűjtés

Megvalósul a projekthez elengedhetetlen harmonizált térinformatikai adatbázis, valamint egy protokoll hasonló adatbázisok létrehozásához. Felépül a mintavételezési protokoll, illetve a laboradatokat és azok térbeli kiterjesztését tartalmazó adatbázis, a tápanyagellátottsági térképekkel és a tápanyag gazdálkodási tervekkel.
2021

Eredmények

Gazdaságossági számítások eredménye, további optimalizálás az új hozamadatokkal bővített adatbázis segítségével.
2021

I. Kifizetési Kérelem

Az első kifizetési kérelem benyújtása.
2021

Véglegesítés

Véglegesített talajminta vételezési protokoll, benyújtott szabadalmi dokumentáció. Kettő bemutató gazdasági rendezvény a fejlesztés bemutatására.
2021

II. Kifizetési kérelem

A második kifizetési kérelem benyújtása.

Galéria

Jövőbeli megoldásokat fejlesztünk.

Légy részese az innovációnak és élvezd a 21. századi tudás és technológa előnyeit!