Project Description

KÖLTSÉGOPTIMALIZÁLT TERMŐHELYSPECIFIKUS TALAJMINTÁZÁSI PROTOKOLL FEJLESZTÉSE

Levél írása

Összefoglalás

A projekt célja egy geostatisztikai módszerekkel alátámasztott talajmintavételezési eljárás kidolgozása, mely a precíziós erőgépekben és kombájnokban gyűjtött adatok mellett távérzékelési adatokat használ fel a mintavételezés optimalizált tervezéséhez szem előtt tartva a helyspecifikus gazdálkodáshoz szükséges pontosságot, és költséghatékonyságot. A projekt során egy összetett statisztikai módszereken alapuló, hatékony mezőgazdasági gyakorlatot támogató módszertan jön létre, ami felhasználja a termelőknél gyűlő adatokat.

A projekt során egy a hatékony mezőgazdasági gyakorlatot támogató módszertan jön létre, mely összetett statisztikai módszereken alapul és felhasználja a termelőknél gyűlő adatokat, így optimalizálva a termelést. A precíziós gazdálkodásban gyűjtött nagy mennyiségű és nagy sűrűséggel gyűjtött térbeli adat feldolgozásának módszertana még gyerekcipőben jár, így a kialakított módszertan jelentős nemzetközi innovációs tartalommal bír, mindamellett, hogy gazdasági előnnyel is járhat a technológiát alkalmazó termelők számára.

A projekt eredménye egy önálló szolgáltatásba illeszthető mintavételi protokoll precíziós gazdálkodás támogatásához, gazdaságossági számításokkal alátámasztva. A létrejövő módszertan célja, hogy a helyspecifikus tápanyag-kijuttatásra alkalmas technológiával rendelkező termelők jó minőségben és piacképes szolgáltatási áron jussanak hozzá olyan adatokhoz, melyek segítségével optimalizálni tudják hatékonyságukat. A megfelelő szolgáltatási színvonal mellett várhatóan egyre több termelő dönt a helyspecifikus gazdálkodás mellett, mely hosszútávon hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz, talajaink állapotának megőrzéséhez.

Adatok

RÉGIÓ

Észak-Alföldi régió, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Dél-Dunántúl régió

KONZORCIUM

Discovery Center nKft | Gödöllő

FINANSZÍROZÁS

Vidékfejlesztési Program
Saját forrás

OPERATÍV TAGOK
Magyar Tenger Mg. Kft. | Mezőgazdasági termelő
Bonusz Agro Nonprofit Kft. | Mezőgazdasági termelőI csoport
Tolnanémedi Agrár Kft. | Mezőgazdasági termelő
Tálas Sándor | Mezőgazdasági termelő
AgroTár Kft. | Mezőgazdasági termelő
Szabó Gyula | Mezőgazdasági termelő
Kincses Sándorné | Kutató

 

TELJES KÖLTSÉGVETÉS
623.858 eFt

Mérföldkövek

2017

Pályázat Benyújtása

Pályázati dokumentumok benyújtása a hatóságok felé.
2017

Eszközbeszerzés

Precíziós eszközök beszerzése a termelőknél, melyek lehetőséget nyújtanak az adatgyűjtéshez és projekt során tesztelt adatelemzési módszertan kidolgozásához, a megvalósításhoz illetve az eredmények méréséhez, ellenőrzéséhez és értékeléséhez.
2018

Mintavétel és Adatgyűjtés

Létrejön a projekthez elengedhetetlen harmonizált térinformatikai adatbázis, illetve protokoll hasonló adatbázisok létrehozásához. Létrejön a mintavételezési protokoll, illetve a laboradatokat és azok térbeli kiterjesztését tartalmazó adatbázis, a tápanyagellátottsági térképekkel és a tápanyag gazdálkodási tervekkel.
2019

Támogatói Okirat

Pályázati dokumentumok pozitív elbírálása.
2021

I. Elszámolás Benyújtása

Az első kifizetési kérelem benyújtása.
2021

Eredmények és Bemutatásuk

Első évi gazdaságossági számítások eredménye, további optimalizálás az új hozamadatokkal bővített adatbázis segítségével. 2 db bemutató gazdasági rendezvény a fejlesztés bemutatására.
2021

Véglegesítés

Véglegesített talajminta vételezési protokoll, benyújtott szabadalmi dokumentáció. 2 db. bemutató gazdasági rendezvény a fejlesztés prezentálására.
2021

II. Elszámolás Benyújtása

A második kifizetési kérelem benyújtása.

Galéria