KÖLTSÉGOPTIMALIZÁLT TERMŐHELYSPECIFIKUS TALAJMINTÁZÁSI PROTOKOLL FEJLESZTÉSE

Összefoglalás

A projekt célja egy geostatisztikai módszerekkel alátámasztott talajmintavételezési eljárás kidolgozása, mely a precíziós erőgépekben és kombájnokban gyűjtött adatok mellett távérzékelési adatokat használ fel a mintavételezés optimalizált tervezéséhez szem előtt tartva a helyspecifikus gazdálkodáshoz szükséges pontosságot, és költséghatékonyságot. A projekt során egy összetett statisztikai módszereken alapuló, hatékony mezőgazdasági gyakorlatot támogató módszertan jön létre, ami felhasználja a termelőknél keletkező adatokat.

A megvalósítással egy a hatékony mezőgazdasági gyakorlatot támogató módszertan jön létre, mely az előbbikben leírt megoldással képessé válik a termelés optimalizálására. A precíziós gazdálkodásban megfelelő gyakorisággal, nagy mennyiségben gyűjtött térbeli adatok feldolgozásának módszertana még gyerekcipőben jár, így a kialakított megoldás nem csupán jelentős nemzetközi innovációs tartalommal bír, de komoly gazdasági előnnyel is járhat a technológiát alkalmazó termelők számára.

A projekt eredménye egy gazdaságossági számításokkal alátámasztott, önálló szolgáltatásba illeszthető mintavételi protokoll a precíziós gazdálkodás támogatásához. A létrejövő módszertan célja, hogy a helyspecifikus tápanyag-kijuttatásra alkalmas technológiával rendelkező termelők jó minőségben és piacképes szolgáltatási áron jussanak hozzá olyan adatokhoz, melyek segítségével optimalizálni tudják hatékonyságukat. A megfelelő szolgáltatási színvonal mellett várhatóan egyre több termelő dönt a helyspecifikus gazdálkodás mellett, mely hosszútávon hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz, talajaink állapotának megőrzéséhez.

Adatok

RÉGIÓ

Észak-Alföldi régió, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Dél-Dunántúl régió

KONZORCIUM

Discovery Center nKft | Gödöllő

FINANSZÍROZÁS

Vidékfejlesztési Program
Saját forrás

OPERATÍV TAGOK
Magyar Tenger Mg. Kft. | Mezőgazdasági termelő
Bonusz Agro Nonprofit Kft. | Mezőgazdasági termelőI csoport
Tolnanémedi Agrár Kft. | Mezőgazdasági termelő
Tálas Sándor | Mezőgazdasági termelő
AgroTár Kft. | Mezőgazdasági termelő
Szabó Gyula | Mezőgazdasági termelő
Kincses Sándorné | Kutató

 

TELJES KÖLTSÉGVETÉS
623.858 eFt

Mérföldkövek

2017

Pályázat Benyújtása

Pályázat benyújtása az elbíráló hatósághoz. Precíziós eszközök beszerzése a termelőknél, melyek lehetőséget nyújtanak az adatgyűjtéshez és projekt során tesztelt adatelemzési módszertan a megvalósításához illetve az eredmények méréséhez, ellenőrzéséhez és értékeléséhez.
2019

Elbírálás

A pályázat pozitív elbírálása.
2020

Beüzemelés

Beüzemelésre kerülnek az adatgyűjtéshez szükséges precíziós eszközök.
2021

Kutatás

A termelőknél és archív adatbázisokban rendelkezésre álló adatok és térinformatikai állomány gyűjtése, elemzése. Megvalósul a mintavételezési pontok kijelölése, a talajmintavétel illetve a talajminták laboratóriumi elemzése. A termelőkkel egyeztetve elkészül a műtrágyázási, vetési előírás és az első évben már ezek alapján valósul meg az inputanyagok kijuttatása. ezzel párhozamosan megtörténik a létrehozott tápanyag-ellátottsági térképek alvállalkozó általi validálása. Egész éves monitoring terepi bejárásokkal, földközeli távérzékeléssel és műholdképek elemzésével. Gazdaságossági számítások eredménye, további optimalizálás a betakarítás utáni új hozamadatokkal bővített adatbázis segítségével. Az első kifizetési kérelem benyújtása.
2022

Elemezés

Az első évben begyűjtött adatok feldolgozása a protokoll fejlesztése, pontosítása a precízebb felhasználás érdekében. Tápanyaggazdálkodási paraméterek fejlesztése. Az első kísérleti évhez hasonlóan a termelőkkel egyeztetve elkészül az idei technológiai terv, mely garantálja a pontos inputanyag felhasználást a megfelelő tápanyagkijuttatási terveknek köszönhetően. Egész éves monitoring terepi bejárásokkal, földközeli távérzékeléssel és műholdképek elemzésével. Megtörténik a második évi betakarítás és az éves adatgyűjtés szintetizálása az első éves adatokkal, statisztikai elemzések zajlanak. Az adatelemzéssel további módosítások végezhetők a protokoll fejlesztése érdekében. A második kifizetési kérelem benyújtása.
2023

Publikáció

Véglegesített talajminta vételezési protokoll, benyújtott szabadalmi dokumentáció. Kettő bemutató gazdasági rendezvény a fejlesztés bemutatására. A projektről szakcikkek jelennek meg. A projekt lezárása.

Galéria

Bemutató előadás 1.

Bemutató előadás 2.

Bemutató előadás 3.

Bemutató előadás 4.

Jövőbeli megoldásokat fejlesztünk.

Légy részese az innovációnak és élvezd a 21. századi tudás és technológa előnyeit!