EMELT SEBESSÉGŰ VETÉS HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA KÜLÖNBÖZŐ ALAPMŰVELÉSI ELJÁRÁSOK ÉS KULTÚRNÖVÉNYEK FÜGGVÉNYÉBEN

Összefoglalás

A projektben a legfontosabb hazai szántóföldi növények bevonásával (őszi búza, kukorica, napraforgó, szója és őszi káposztarepce) végezzük a nagysebességű vetési + alapművelési technológiák fejlesztését. A projekt során megvalósított biomassza térképezés lehetőséget nyújt a kelési különbségek olyan térinformatikai rendszerbe illesztésére is, ami alapján differenciált Nitrogén hatóanyag kijuttatást valósítunk meg, tesztelve a differenciált kijuttatás homogenizáló hatását vetési problémából adódó heterogén kelés esetében.

A projekt során egy a hatékony mezőgazdasági gyakorlatot támogató módszertan jön létre, mely összetett statisztikai módszereken alapul és felhasználja a termelőknél gyűlő adatokat, így optimalizálva a termelést. A precíziós gazdálkodásban gyűjtött nagy mennyiségű és nagy sűrűséggel gyűjtött térbeli adat feldolgozásának módszertana még gyerekcipőben jár, így a kialakított módszertan jelentős nemzetközi innovációs tartalommal bír, mindamellett, hogy gazdasági előnnyel is járhat a technológiát alkalmazó termelők számára.

A projekt eredménye egy önálló szolgáltatásba illeszthető mintavételi protokoll precíziós gazdálkodás támogatásához, gazdaságossági számításokkal alátámasztva. A létrejövő módszertan célja, hogy a helyspecifikus tápanyag-kijuttatásra alkalmas technológiával rendelkező termelők jó minőségben és piacképes szolgáltatási áron jussanak hozzá olyan adatokhoz, melyek segítségével optimalizálni tudják hatékonyságukat. A megfelelő szolgáltatási színvonal mellett várhatóan egyre több termelő dönt a helyspecifikus gazdálkodás mellett, mely hosszútávon hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz, talajaink állapotának megőrzéséhez.

Adatok

RÉGIÓ

Közép-magyarország, Pest megye, Győr-Moson-Sopron megye és Vas megye

KONZORCIUM

Discovery Center nKft | Gödöllő

FINANSZÍROZÁS

Vidékfejlesztési Program
Saját forrás

OPERATÍV TAGOK
Galgamenti Mezőgazdasági Kft. | Mezőgazdasági termelő
Hegykői Mezőgazdasági Ltd. | Mezőgazdasági termelő
Mangi Állattenyésztő és Értékesítő Ltd. | Mezőgazdasági termelő
Teforg Ltd. | Mezőgazdasági termelő
Török Tibor | Mezőgazdasági termelő
Dr. Kovács Gergő Péter | Kutató

 

TELJES KÖLTSÉGVETÉS
632.767 eFt

Mérföldkövek

2017

Pályázat Benyújtása

Pályázat benyújtása - Pályázati dokumentumok benyújtása a hatóságok felé.
2018

Eszközbeszerzés

A fejlesztésekben résztvevő tagok beszerzik a kísérlethez szükséges erő és munkagépeket és a szántóföldi növények termesztéshez szükséges input anyagokat.
2020

Vetés Vizsgálat

Az első mérföldkőig megtörténnek az őszi vetésű kultúrnövények agrotechnikai munkálatai és a fenológiai és beltartalmi mérések kiértékelése. Megtörténik a vetésvizsgálat. Fenológiai vizsgálatok - A kapás kultúrák agrotechnikai munkálatainak egy része, a vetés minőségének ellenőrzése és bizonyos fenológiai vizsgálatok is elkészülnek.
2020

További vizsgálatok

2019-hez hasonlóan folytatódnak a részletes vizsgálatok. Elkészülnek az őszi vetésű kultúrák agrotechnikai munkálatai és a fenológiai és beltartalmi mérések kiértékelése. Betakarítás - A kapásnövények (2019-es év) betakarítása, beltartalmi paraméterek értékelése is ennél a mérföldkőnél valósul meg. Beltartalmi mérések - A kapás sortávú kultúrák agrotechnikai munkálatai és a fenológiai és beltartalmi mérések kiértékelése is elkészül. I. elszámolás benyújtása - Az első kifizetési kérelem benyújtása.
2021

Első két év statisztikai értékelése

A két év során kapott eredmények statisztikai értékelése. Javaslatok megfogalmazása - Agronómiai és termesztéstechnológia javaslatok megfogalmazása és hozamtérképek elelemzése. Záró kutatás jelentés Elkészül a végső jelentés, ami tartalmazza a két év során kapott mérési eredményeket, innovációs fejlesztéseket és javaslatokat a jövőbeni fejlesztésekre vonatkozóan. II. elszámolás benyújtása - A második kifizetési kérelem benyújtása.
2023

Záró elszámolás

A projekthez kapcsolódó eszközbeszerzéseket, dokumentumokat és kutatási jelentés részletes ellenőrzése történik meg az érintett hatóságok részéről.
2023

Helyszíni ellenőrzés

A projekthez kapcsolódó eszközbeszerzéseket, dokumentumokat és kutatási jelentés részletes ellenőrzése történik meg az érintett hatóságok részéről.

Galéria

Bemutató előadás

Online előadás néző-száma: