EMELT SEBESSÉGŰ VETÉS HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA KÜLÖNBÖZŐ ALAPMŰVELÉSI ELJÁRÁSOK ÉS KULTÚRNÖVÉNYEK FÜGGVÉNYÉBEN

Levél írása
MÉRFÖLDKÖVEK
GALÉRIA
EREDMÉNYEK
PUBLIKÁCIÓK

Összefoglalás

A projektben a legfontosabb hazai szántóföldi növények bevonásával (őszi búza, kukorica, napraforgó, szója és őszi káposztarepce) végezzük a nagysebességű vetési + alapművelési technológiák fejlesztését. A projekt során megvalósított biomassza térképezés lehetőséget nyújt a kelési különbségek olyan térinformatikai rendszerbe illesztésére is, ami alapján differenciált Nitrogén hatóanyag kijuttatást valósítunk meg, tesztelve a differenciált kijuttatás homogenizáló hatását vetési problémából adódó heterogén kelés esetében.

A projekt során egy a hatékony mezőgazdasági gyakorlatot támogató módszertan jön létre, mely összetett statisztikai módszereken alapul és felhasználja a termelőknél gyűlő adatokat, így optimalizálva a termelést. A precíziós gazdálkodásban gyűjtött nagy mennyiségű és nagy sűrűséggel gyűjtött térbeli adat feldolgozásának módszertana még gyerekcipőben jár, így a kialakított módszertan jelentős nemzetközi innovációs tartalommal bír, mindamellett, hogy gazdasági előnnyel is járhat a technológiát alkalmazó termelők számára.

A projekt eredménye egy önálló szolgáltatásba illeszthető mintavételi protokoll precíziós gazdálkodás támogatásához, gazdaságossági számításokkal alátámasztva. A létrejövő módszertan célja, hogy a helyspecifikus tápanyag-kijuttatásra alkalmas technológiával rendelkező termelők jó minőségben és piacképes szolgáltatási áron jussanak hozzá olyan adatokhoz, melyek segítségével optimalizálni tudják hatékonyságukat. A megfelelő szolgáltatási színvonal mellett várhatóan egyre több termelő dönt a helyspecifikus gazdálkodás mellett, mely hosszútávon hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz, talajaink állapotának megőrzéséhez.

Adatok

RÉGIÓ

Közép-magyarország, Pest megye, Győr-Moson-Sopron megye és Vas megye

KONZORCIUM

Discovery Center nKft | Gödöllő

FINANSZÍROZÁS

Vidékfejlesztési Program
Saját forrás

OPERATÍV TAGOK
Galgamenti Mezőgazdasági Kft. | Mezőgazdasági termelő
Hegykői Mezőgazdasági Ltd. | Mezőgazdasági termelő
Mangi Állattenyésztő és Értékesítő Ltd. | Mezőgazdasági termelő
Teforg Ltd. | Mezőgazdasági termelő
Török Tibor | Mezőgazdasági termelő
Dr. Kovács Gergő Péter | Kutató

 

TELJES KÖLTSÉGVETÉS
632.767 eFt

Mérföldkövek

2017

Pályázat Benyújtása

Pályázati dokumentumok benyújtása a hatóságok felé.
2018

Eszközbeszerzés

A fejlesztésekben résztvevő tagok beszerezték a kísérlethez szükséges erő és munkagépeket. Megtörténtek az őszi búza agrotechnikai munkálatai, vetése, fenológiai és beltartalmi méréseket végeztünk, a vizsgálatokat dokumentáltuk.
2020

Vetés Vizsgálat

A kukorica és napraforgó agrotechnikai munkálatainak egy része, vetése elkészült, a vetés minőségének ellenőrzését és bizonyos fenológiai vizsgálatokat elvégeztük. A kapott eredményekből egy részjelentés készült.
2020

Kísérlet Beállítása

Beállításra kerültek az őszi búza kísérletek, agrotechnikai munkálatok, a vetés. A fenológiai mérések eredményét dokumentáltuk. Az első mérföldkőhöz hasonlóan elkészülnek az agrotechnikai munkálatok, a fenológiai és beltartalmi mérések kiértékelése, amelyből részjelentések születnek. A kukorica és napraforgó (2019-es év) betakarítása, beltartalmi paraméterek értékelése is ennél a mérföldkőnél valósul meg. A 2020-as évben a kukorica, szója és a napraforgó agrotechnikai munkálatai és a fenológiai és beltartalmi mérések kiértékelése is elkészül, amelynek eredményeit a részjelentések tartalmazzák majd.
2020

I. Elszámolás Benyújtása

Az első kifizetési kérelem benyújtása.
2021

II. Elszámolás Benyújtása

A második kifizetési kérelem benyújtása.

Galéria

Kutatási eredmények