KÖLTSÉGOPTIMALIZÁLT TERMŐHELYSPECIFIKUS TALAJMINTÁZÁSI PROTOKOLL FEJLESZTÉSE

Összefoglalás
A projekt célja egy geostatisztikai módszerekkel alátámasztott talajmintavételezési eljárás kidolgozása, mely a precíziós erőgépekben és kombájnokban gyűjtött adatok mellett távérzékelési adatokat használ fel a mintavételezés optimalizált tervezéséhez szem előtt tartva a helyspecifikus gazdálkodáshoz szükséges pontosságot, és költséghatékonyságot. A projekt során egy összetett statisztikai módszereken alapuló, hatékony mezőgazdasági gyakorlatot támogató módszertan jön létre, ami felhasználja a termelőknél gyűlő adatokat.
A projekt során egy a hatékony mezőgazdasági gyakorlatot támogató módszertan jön létre, mely összetett statisztikai módszereken alapul és felhasználja a termelőknél gyűlő adatokat, így optimalizálva a termelést. A precíziós gazdálkodásban gyűjtött nagy mennyiségű és nagy sűrűséggel gyűjtött térbeli adat feldolgozásának módszertana még gyerekcipőben jár, így a kialakított módszertan jelentős nemzetközi innovációs tartalommal bír, mindamellett, hogy gazdasági előnnyel is járhat a technológiát alkalmazó termelők számára. A projekt eredménye egy önálló szolgáltatásba illeszthető mintavételi protokoll precíziós gazdálkodás támogatásához, gazdaságossági számításokkal alátámasztva. A létrejövő módszertan célja, hogy a helyspecifikus tápanyag-kijuttatásra alkalmas technológiával rendelkező termelők jó minőségben és piacképes szolgáltatási áron jussanak hozzá olyan adatokhoz, melyek segítségével optimalizálni tudják hatékonyságukat. A megfelelő szolgáltatási színvonal
mellett várhatóan egyre több termelő dönt a helyspecifikus gazdálkodás mellett, mely hosszútávon hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz, talajaink állapotának megőrzéséhez.

A projekt megvalósításának földrajzi elhelyezkedése
Észak-Alföldi régió, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Konzorcium vezető
Discovery Center Nonprofit Kft | Gödöllő

A projekt időtartama:
12.01.2017. – 11.30.2021.

A projekt fő finanszírozási forrása:
Vidékfejlesztési Program és saját forrás

Az operatív csoport tagjai:
Magyar Tenger Mg. Kft. |  Zamárdi | Mezőgazdasági termelő
Bonusz Agro Nonprofit Kft. | Boldva | Mezőgazdasági termelők csoportja
Tolnanémedi Agrár Kft. |  Tolnanémedi | Mezőgazdasági termelő
Tálas Sándor | Mezőgazdasági termelő
AgroTár Kft. | Alsódobsza | Mezőgazdasági termelő
Szabó Gyula | Mezőgazdasági termelő
Kincses Sándorné | Kutató

A projekt teljes költségvetése (eFt):
623.858 eFt

Szakmai beszámoló:
A támogatói okirat szerint az első mérföldkő 2018.03.14-e, ami majd módosításra fog kerülni 2019. decemberére. A projekt kezdete óta a talajminták vételezése történt meg és az eredmények alapján kerülnek meghatározásra a vetési és termesztési technológia.

További információk:
Jelen állapotban nem volt akadályozó tényező. A vetésvizsgálatok és tápanyag kijuttatási vizsgálatok, valamint a növényvédelmi kísérletek a további kutatást igénylő témák.

A projekt eredmény megosztásának eszközei a kommunikációs terv szerint:
Az innovációs projekt feltöltése az EIP-AGRI Service Point honlapra, a további kommunikációs tevékenységek 2020. januárjától fognak indulni.