KÖTÖTT RÉTI TALAJOK FIZIKAI TULAJDONSÁGAINAK JAVÍTÁSA SZERVES TALAJJAVÍTÓ ANYAGOK HASZNÁLATÁVAL

Összefoglaló
Célunk a precíziós gazdálkodás alkalmazásával a projekt keretében megújított kukorica termesztési technológia részeként a kötött réti- és öntés talajok esetében kedvezőbb talajművelés technológiai változatok és hatékonyabb tápanyag-gazdálkodási rendszer kerülhessen bevezetése.

A projekt megvalósításának földrajzi elhelyezkedése
Észak-Alföldi régió, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye

Konzorcium vezető
Discovery Center Nonprofit Kft. | Gödöllő

A projekt időtartama
2020.01.01. – 2022.12.31.

A projekt fő finanszírozási forrása
Vidékfejlesztési Program és saját forrás

Az operatív csoport tagjai
Kurucz Agro Kft. | Ebes | Mezőgazdasági termelő
Jóvér Kálmán György | Mezőgazdasági termelő
Muzsnyai Tamás István | Mezőgazdasági termelő
Urbán Zsombor | Mezőgazdasági termelő
Somodóczki Lajos | Mezőgazdasági termelő
Dr. Ragán Péter | Kutató

A projekt teljes költségvetése (eFt)
716.974 eFt

Összefoglaló
A sikeresen elvégzett kutatás eredményeit az ország termőterületének mintegy negyedére (kb. 1 millió hektárra) lehet kiterjeszteni. Számos a gyakorlat számára hasznos információt kapunk a kötött talajokon történő kukorica termesztés megvalósításában. A talaj szerkezet javításának technológiába illesztése nagy jelentőséggel bír. A téma fontosságának hangsúlyozása mellett jelen K+F tevékenység hiánypótló.
A kötött talajokon a jövedelmezőséget nagymértékben befolyásolja a talajművelés hatékonysága, a növény számára optimális magágy előkészítés megléte. Ezt a szerkezet javításra vonatkozó K+F javaslat nagymértékben elősegíti, tehát a következő években a kötött réti és öntés talajokon a jövedelmező kukorica termesztés alapvető feltételévé válhat.
A precíziós géprendszer adatgyűjtésen (agronómiai és műszaki) keresztül lehetőség nyílik arra, hogy a jövőben a kukorica termesztéstechnológiájában táblán belüli termőképességi zónákat határoljunk le. Az eltérő adottságokkal rendelkező talajfoltok felmérésén keresztül más és más talajművelési rendszereket alkalmazzunk.
media upload in progress… come back later
VISSZA AZ EIP AGRI PROJEKTEKHEZ